Färskhet och förvaring

Ägg bör förvaras svalt i kylskåp, svalskåp eller skafferi för längsta hållbarhet. Vänd den toppiga sidan nedåt, eftersom den lilla luftblåsa som finns i ägget då hamnar överst och förhindrar gulan mot att gå emot skalet. Du kan inte frysa hela ägg i skalet, då förstörs konsistensen. Däremot går det utmärkt att knäcka ägget, vispa upp det och sedan frysa. Ägget är ordentligt skyddat av sitt skal men undvik ändå att förvara det nära produkter som luktar starkt. Det händer att äggen tar smak, även om det inte sker så ofta.

Hållbarhet

Enligt lag märks alla ägg med en bäst före tid på 28 dagar, men i regel kan du konsumera ägg långt efter passerat bäst före datum. Du kan förlänga äggets hållbarhet genom att förvara äggen svalt och med toppen nedåt. Är du osäker på om ägget går att äta är vårt tips att du luktar på det. De är inte farliga att äta så länge det inte luktar illa.

Går det att veta när ett ägg är gammalt?

Ja, visst finns det några gamla husmorsknep som fungerar bra. Om du placerar ett färskt ägg i ett glas vatten så lägger det sig ner på botten. Efter en dryg vecka ställer det sig upp och när det börjar bli gammalt flyter det upp till ytan. Anledningen är att ägget andas genom skalet och avdunstar vatten. I äggets ände finns en liten luftblåsa som växer när den får mer utrymme.

glas-illustration_03

Ett annat sätt är att studera ägget när det är knäckt. Ett färskt ägg har en hög gula med en fast och tjock vita närmast gulan. Ett äldre ägg är något tunnare och flyter ut mer. Om det ser gott ut och inte luktar illa är det bara att äta och njuta.