Frågor och svar

Ja men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet (gulan och vitan) kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas. Äggmassan går sedan bra att återupptina.
Idag kan man på ett naturligt och bra sätt påverka ägget genom hönans foder. Du kan exempelvis köpa omega-3 ägg som får sin sammansättning av fettsyrorna genom linfrö eller marina fettsyror i fodret. Omega-3 är välkänt för sin förmåga att påverka kolesterolhalten positivt.

Ägg innehåller kolesterol. Men det är inte farligt. Mycket förenklat fungerar det så här:
Ett sorts fett i ägg är av typen steroler. Hit hör kolesterol. Kolesterol är ett sorts fett som bara finns i animaliska livsmedel, det vill säga ägg, kött och mejeriprodukter. Innehållet av kolesterol i ett ägg är cirka 190 mg.
Kolesterol har flera viktiga funktioner i kroppen. Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna producera hormonet kortisol, de manliga och kvinnliga könshormonerna och vitamin D. I levern omvandlas en del av kolesterolet till gallsyror som behövs för att bryta ned fett.
Tidigare ansåg forskarna att man skulle minska sitt intag av kolesterol via maten eftersom ett högt kolesterolvärde i blodet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man att det kolesterol vi får i oss med födan påverkar kolesterolhalten i blodet mycket lite. Merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Produktionen är drygt ett gram per dag. Det är två till tre gånger mer än vad vi får i oss via maten.
Om vi får i oss kolesterol med maten så kan kroppen reglera den egna produktionen av kolesterol. Därför anses numera kolesterolhalten i maten ha mycket liten påverkan på halten av kolesterol i blodet.
Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer.

Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.
Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.
Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönsen har fått. Färgen har inget med näringsinnehållet att göra.
Unga höns kan värpa ägg med flera gulor, vilket beror på ”omognad” i hönans äggproduktion. Hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.
En ung höna värper små ägg, och eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.
Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.
Ett ägg har ca 10 000 små porer som har en sammanlagd yta på 2 kvadratmillimeter. Genom dem ”andas” ägget vilket innebär att det i sällsynta fall kan ta upp smak från annan mat. Undvik därför att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror. Låter du äggen vara kvar i förpackningen skyddas de mot påverkan.
Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.
Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.
Snurra ägget på ett plant underlag. Snurrar det jämnt är det kokt, ojämnt är det rått. Du kan också prova att stoppa det snurrandet ägget genom att sätta fingret på det och snabbt släppa. Fortsätter det att snurra något när du lyfter fingret är det okokt.
Ett löskokt ägg ska kokas i ca 3 minuter, ett krämigt i ca 5 minuter och hårdkokt ägg ska koka i ca 8-10 minuter. Tänk på att koktiderna varierar med äggets storlek – ett stort ägg tar något längre tid att koka. Det finns smarta äggtimers som man lägger i kastrullen och som visar när man nått önskat resultat. Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de.
Om ett kokt ägg är svårt att skala beror det på att ägget är alltför färskt. Tänk på det inför julbordets och påskbufféns ägghalvor – köp gärna äggen lite tidigare för bästa resultat.
Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning.
  • Ett färskt ägg sjunker i vatten och blir liggande på sidan.
  • Ett knäckt färskt ägg har hög gula och tjock vita intill gulan.
  • Ett färskt ägg har liten luftblåsa.