Varför ska jag köpa
svenska ägg?

Ingen salmonella

Till skillnad från de flesta länder i Europa är vi i Sverige fria från salmonella. Detta tack vare våra noggranna kontroller från foder till höna. Den lyxen gör att vi exempelvis kan äta råa ägg utan bekymmer. Vad vore en carbonara utan äggula? Och vem i Sverige oroar sig till exempel för salmonellarisken när det är dags att slicka skålen efter sockerkaksbaket?

Svenskt djurskydd

I Sverige kan vi vara stolta över vårt humana sätt att behandla djur. Vi har mycket höga djurskyddskrav vad gäller exempelvis hönsens boende. Det finns ett detaljerat regelverk för att säkerställa djurens välfärd. Stjärnäggs producenter uppfyller alla dessa krav och regler.

Levande landsbygd

När du väljer svenskproducerad mat bidrar du till fler arbetstillfällen i Sverige. Det gör att vi kan ha en levande landsbygd och behålla kontrollen över var och under vilka förhållanden äggen produceras.

Naturlig gulefärg

I Sverige används inga syntetiska färgämnen i hönans foder. Äggen får sin gula färg ifrån framför allt tagetes och paprikapulver som finns i hönans foder.

Dessutom

Varken antibiotika eller hormoner tillsätts i hönornas foder. Vi näbbtrimmar inte hönsen vilket är vanligt i andra länder (man klipper av yttersta spetsen på näbben för att hönorna inte ska hacka varandra).

Läs mer om ägg på Svenska Äggs hemsida