The Blog

JOHAN BENGTSSON, JÄRNVIRKE HÖNSERI

Här finns idag 25 000 hönor, men också kalkoner, grisar, ett vindkraftverk och en
spannmålsodling. Så Johan och hans tre anställda har att göra. – Trivsel för personalen
är det absolut viktigaste för mig, säger Johan, och då menar jag både hönsen
och människorna!

I de två moderna värpstallen får hönorna utlopp för sitt naturliga beteende. De kan
röra sig fritt i stallet, sprätta och bada i strö, för att sedan gå undan och få lite lugn
och ro när det är dags att värpa. På Järnvirke finns ett kretsloppstänk där gödsel
från hönsen används till åkrarna, som i sin tur ger foder åt hönsen. – Vi gör vårt
yttersta för att sköta marken så att den ger så mycket som möjligt tillbaka, berättar
Johan.

Gården var en av de första i Sverige att ställa om till frigående produktion. Nu har
Johan byggt ut till ett flervåningssystem eftersom det ligger i hönans natur att vilja
hoppa mellan olika nivåer och gärna sitta på en pinne när det börjar bli kväll. Det
är mestadels vita hönor på gården men också en del bruna, som enligt Johan är lite
mer tillgivna än sina vita systrar.

När Johan själv äter ägg vill han ha det nykokt, ljummet och precis lagom krämigt. –
Men jag har inte heller något emot en ugnsomelett med sparrisstuvning, eller en god
gubbröra. Ägg är helt enkelt ett fantastiskt livsmedel!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Your Comment*

Name*

Email*

Website*