Aktuellt

NYHETER

29 oktober, 2019

BUTIKSSÄLJARE TILL STJÄRNÄGG

Vi söker nu en butikssäljare med inriktning på Stockholm/Mälardalen/ Östergötland och med placering i Linköping!

Ditt uppdrag

Som vår butiksäljare med placering på vårt huvudkontor i Linköping bearbetar du framförallt ICA-butiker i Mälardalen och Stockholmsregionen samt till del i Kalmar län och Östergötland. Du bearbetar såväl potentiella nya kunder som de befintliga kunderna. Du kommer arbeta med våra väl kända produkter och varumärken, och bearbeta en kundbas med mycket nöjda kunder, våra mätningar visar på 86% kundnöjdhet! Vi verkar för att vara en självklar partner inom vår kategori, inte bara en vanlig leverantör.

Läs mer om tjänsten och ansök här >>

31 januari, 2019

Ekologiskt från Öland

Redan som 20-åring tog Per Petersson över gården på norra Öland, där hans föräldrar hade mjölkkor och grisar.
Verksamheten utvecklades med odling av potatis, oljeväxter och spannmål samt produktion av öländska kroppkakor.
Och efter att ha halkat in i fjäderfäbranschen på ett äggskal finns här idag även en ekologisk äggproduktion.

Redan som 20-åring tog Per Petersson över gården på norra Öland, där hans föräldrar hade mjölkkor och grisar. Verksamheten utvecklades med odling av potatis, oljeväxter och spannmål samt produktion av öländska kroppkakor. Och efter att ha halkat in i fjäderfäbranschen på ett äggskal finns här idag även en ekologisk äggproduktion. – Jag hade inte en tanke på att jobba med höns, men när det var en anläggning till salu gick jag dit för att titta, berättar Per. Jag tänkte att jag kunde använda utrymmet till något annat. Men så blev det inte. När Per tog över anläggningen var produktionen frigående inomhus. Sedan 10 år är äggproduktionen helt ekologisk. Det innebär, förutom att hönorna är frigående, att det är färre hönor per kvadratmeter, att de får ekologiskt foder och dessutom kan gå ut när de vill. Under vintersäsongen har de tillgång till en ljus vinterträdgård. På Gunnarslunds ägg finns 15 000 djur i äggproduktionen och dessutom ca 12 000 platser för unghöns. – Vi började med egen unghönsuppfödning strax efter att vi gått över till ekologisk produktion. Jag ville ha bättre kontroll på hela kedjan, och veta vad jag får för djur. – Hönorna kommer till oss när de är alldeles nykläckta. Vi tar emot dem i en anläggning som är kliniskt ren. Jag brukar säga att man ska kunna slicka på inredningen, så rent måste det vara eftersom de inte har något immunförsvar. De första 10 veckorna är de som bebisar. Vi jobbar mycket med dem under den tiden för att göra dem tama, det har vi igen sen. Vi äter allt fler ägg i Sverige och det finns fler anledningar till det än att befolkningen växer. – Ägg går över både generationer och kulturer, säger Per. Alla äter ägg, och de unga har verkligen anammat hälsoaspekterna. Själv äter jag helst kokta, kalla ägg. Gärna skivade på macka med kaviar.

7 december, 2018

JOHAN BENGTSSON, JÄRNVIRKE HÖNSERI

Järnvirke Hönseri utanför Varberg är en av gårdarna som levererar ägg
till vårt lokala packeri på Västkusten. Sedan 2002 är det Johan Bengtsson
som driver verksamheten. Innan Johan tog över var det hans föräldrar som
drev gården, så lantbruket finns i blodet.

Här finns idag 25 000 hönor, men också kalkoner, grisar, ett vindkraftverk och en spannmålsodling. Så Johan och hans tre anställda har att göra. – Trivsel för personalen är det absolut viktigaste för mig, säger Johan, och då menar jag både hönsen och människorna! I de två moderna värpstallen får hönorna utlopp för sitt naturliga beteende. De kan röra sig fritt i stallet, sprätta och bada i strö, för att sedan gå undan och få lite lugn och ro när det är dags att värpa. På Järnvirke finns ett kretsloppstänk där gödsel från hönsen används till åkrarna, som i sin tur ger foder åt hönsen. – Vi gör vårt yttersta för att sköta marken så att den ger så mycket som möjligt tillbaka, berättar Johan. Gården var en av de första i Sverige att ställa om till frigående produktion. Nu har Johan byggt ut till ett flervåningssystem eftersom det ligger i hönans natur att vilja hoppa mellan olika nivåer och gärna sitta på en pinne när det börjar bli kväll. Det är mestadels vita hönor på gården men också en del bruna, som enligt Johan är lite mer tillgivna än sina vita systrar. När Johan själv äter ägg vill han ha det nykokt, ljummet och precis lagom krämigt. – Men jag har inte heller något emot en ugnsomelett med sparrisstuvning, eller en god gubbröra. Ägg är helt enkelt ett fantastiskt livsmedel!