Äggskolan
Koka och skala ägg
Så kokar du ägg som är lätta att skala
Att skala ett ägg borde vara enkelt men vi vet att det ibland kan vara frustrerande när skalet fastnar eller ägget går sönder. Lyckligtvis finns det några enkla knep som gör stor skillnad. Här delar vi på Stjärnägg med oss av våra bästa tips för hur du kokar ägg som är lätta att skala, varje gång.
Våra bästa tips för lättskalade ägg
- Använd ägg som inte är helt nyvärpta
Färska ägg är fantastiska – men när det gäller just skalning kan de faktiskt vara lite för färska. Om du vet att du ska koka ägg till exempelvis picknick, lunchlåda eller påskbuffé, kan det vara smart att använda ägg som har legat i kylskåpet i några dagar. Då lossnar skalet oftast lättare. - Koka i bubblande vatten – inte kallstarta
Börja med att koka upp vattnet innan du lägger i äggen. När vattnet kokar, sänk försiktigt ner äggen med hjälp av en sked. Den här metoden gör att skalet lossnar lättare jämfört med om äggen får värmas upp från kallt vatten. - Kyl direkt efter kokning
När äggen kokat klart – häll av det varma vattnet och kyl dem snabbt i kallt vatten eller isbad. Det stoppar kokningen och hjälper till att släppa skalet från äggvitan. - Rulla ägget försiktigt mot bänken
När du ska skala ägget – knacka det lätt mot en hård yta och rulla det försiktigt för att lossa skalet jämnt. Då brukar det lossna i stora bitar.
Extra tips från oss
Har du många ägg att koka? Tillsätt lite ättika eller bikarbonat i kokvattnet, det kan underlätta skalningen.
Vill du ha perfekt koktid varje gång? Satsa på 9 minuter i kokande vatten för klassiskt hårdkokta ägg.
