Äggskolan

Frågor och svar om ägg

En person håller en öppen kartong med vita ägg på en bänkskiva i marmor, med båda händerna på var sin sida av kartongen, som är fylld med ett dussin ägg.

Ägg är både enkelt och fantastiskt men det är inte alltid så lätt att veta hur de ska förvaras, tillagas eller tolkas. Därför har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får, så att du ska känna dig trygg med hur våra ägg produceras och hur de bäst tas om hand hemma i köket.

Vi på Stjärnägg finns alltid nära med färska, svenska ägg från höns som har det bra.

Ja, men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas.

Kolesterol är ett sorts fett som bara finns i animaliska livsmedel, det vill säga ägg, kött och mejeriprodukter. Innehållet av kolesterol i ett ägg är cirka 190 mg. Kolesterol har flera viktiga funktioner i kroppen. Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna producera hormonet kortisol, de manliga och kvinnliga könshormonerna och vitamin D. I levern omvandlas en del av kolesterolet till gallsyror som behövs för att bryta ned fett.

Tidigare ansåg forskarna att man skulle minska sitt intag av kolesterol via maten eftersom ett högt kolesterolvärde i blodet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man att det kolesterol vi får i oss med födan påverkar kolesterolhalten i blodet mycket lite. Merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer.

Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.

Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita.
Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.

Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönan har fått.
Färgen har inget med näringsinnehållet att göra.

Unga höns kan värpa ägg med flera gulor, vilket beror på ”omognad” i hönans äggproduktion. Hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.

En ung höna värper små ägg, och eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.

Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

Ett ägg har 7-8000 små porer som har en sammanlagd yta på 2 kvadratmillimeter. Genom dem ”andas” ägget vilket innebär att det i sällsynta fall kan ta upp smak från annan mat. Undvik därför att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror. Låter du äggen vara kvar i förpackningen skyddas de mot påverkan.

Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.

Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.

Snurra ägget på ett plant underlag. Snurrar det jämnt är det kokt, ojämnt är det rått. Du kan också prova att stoppa det snurrandet ägget genom att sätta fingret på det och snabbt släppa. Fortsätter det att snurra något när du lyfter fingret är det okokt.

Ett löskokt ägg ska kokas i ca 3 minuter, ett krämigt i ca 5 minuter och ett hårdkokt i 8-10 minuter. Tänk på att koktiderna varierar med äggets storlek – ett stort ägg tar något längre tid att koka. Det finns smarta äggtimers som man lägger i kastrullen och som visar när ägget är klart. Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de.

Om ett kokt ägg är svårt att skala beror det på att ägget är alltför färskt. Tänk på det om du planerar att servera ägghalvor på julbordet eller påskbuffén – köp gärna äggen lite tidigare så blir förberedelserna enklare. Skalningen underlättas också om du kyler ägget direkt efter kokning.

  • Ett färskt ägg sjunker i vatten och blir liggande på sidan.
  • Ett knäckt färskt ägg har hög gula och tjock vita intill gulan.
  • Ett färskt ägg har liten luftblåsa.

I Sverige används inga syntetiska färgämnen i hönans foder. Äggen får sin gula färg ifrån framför allt tagetes och paprikapulver som finns i hönans foder.

Rulla till toppen