Överblivna äggvitor och äggulor
Klassiska och kreativa sätt att garnera ägghalvor
Garnerade ägghalvor är ett självklart inslag på många svenska högtidsbord, från påsk och midsommar till jul och andra festliga tillfällen. De är enkla att förbereda, lätta att variera och alltid uppskattade av gästerna. Med bara några få ingredienser kan du skapa smakrika små munsbitar som både ser vackra ut och smakar fantastiskt.
På Stjärnägg gillar vi när äggen får spela huvudrollen. Och vad passar då bättre än att låta kokta ägghalvor få lite extra kärlek i form av goda toppingar?
Så kokar du perfekta ägg till garnering
För att få fina och lättskalade ägg med fast gula rekommenderar vi att du:
- Lägger äggen i kokande vatten.
- Kokar i 9–10 minuter för hårdkokta ägg.
- Kyl dem snabbt i kallt vatten efter kokning – då blir de lättare att skala och får fin snittyta.

5 goda sätt att garnera ägghalvor
Här är några enkla och goda tips på topping till dina ägghalvor:
Klassisk med räka & majonnäs
En klick majonnäs, handskalade räkor och en kvist dill, en tidlös favorit.
Fräsch med rom & crème fraiche
Lägg på en klick crème fraiche, toppa med löjrom eller tångkaviar och gärna lite finhackad rödlök.
Fräsch med rom & crème fraiche
Lägg på en klick crème fraiche, toppa med löjrom eller tångkaviar och gärna lite finhackad rödlök.
Grön & örtig
Färskost smaksatt med gräslök eller basilika blir en fräsch och krämig topping.
Rustik med karamelliserad lök & bacon
För en lite matigare variant, lägg på lite krispigt bacon och söt lök.
Deviled eggs – med sting
Gröp ur gulorna och blanda med majonnäs, dijonsenap och lite paprikapulver. Spritsa tillbaka i halvorna och toppa med gräslök.
Tips för servering
- Använd ett äggfat eller placera ägghalvorna på ett fat täckt med ett salladsblad eller lite folie så de står stadigt.
- Förbered i god tid, men lägg på toppingarna strax före servering för bästa smak och fräschör.
- Variera efter säsong – t.ex. sill eller grönkål till jul, rädisor och sparris till påsk.