Äggskolan

Koka perfekta ägg

Gör så här för att koka det perfekta ägget

Med förkokta ägg i kylskåpet blir det enkelt att göra hälsosamma val i vardagen – till frukost, mellanmål, lunch och middag.

Lägg äggen i en kastrull och fyll på med minst 10 cm vatten.

Värm vattnet tills det kokar.

Ta tiden från att de första bubblorna syns. Använd en äggklocka för bästa resultat.

• Hårdkokt ägg med fast gula: 6–7 minuter.
• Mediumkokt ägg med krämig gula: 3–5 minuter.
• Löskokt ägg med rinnig gula: 2-3 minuter.

Tänk på!

Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet.
Häll bort vattnet från kastrullen. Spola omgående kallt vatten under ett par minuter för att kokningen ska avstanna.

En persons händer placerar ett vitt ägg i en grå äggkartong av papp på en bänkskiva av ljus marmor. Kartongen är öppen och innehåller flera vita ägg.
Rulla till toppen